فهرست مطالب

فصلنامه آفاق امنیت
پیاپی 56 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسین محسنی*، فاطمه تنها، رسول بلاوی صفحات 1-33

    تحلیل انتقادی گفتمان به بررسی رابطه میان زبان و اندیشه پرداخته و با پرده برداری از ساختارهای زیرین زبان، جنبه های فکری و پنهان آن و رابطه بین متن و مولف را آشکار می سازد و می کوشد علاوه بر تمرکز بر چرایی و چگونگی استفاده از زبان، مولفه های جامعه شناختی آن را نیز مورد توجه قرار دهد. پژوهش حاضر با روش کیفی-تحلیلی و اکتشافی به تحلیل محتوا و نیز بررسی چگونگی بازنمایی ترور شهید قاسم سلیمانی در روزنامه الشرق الاوسط با تکیه بر اصول جامعه شناختی-معنایی گفتمان تیو ون لیوون؛ به عنوان یک الگوی تحلیلی ویژه که نمودهای متنی بازنمایی را در ساخت های گفتمانی به بحث می گذارد، خواهد پرداخت تا به واسطه آن، چگونگی بازنمایی ترور شهید سلیمانی و نحوه بازنمایی کنش گران سیاسی و اجتماعی طرف های مقابل (ایران-آمریکا و (هم پیمانانش)) را آشکار ساخته و با واکاوی معانی آن ها، پیوندهای پنهان ایدیولوژی- سلطه و نیز بافتارهای پیچیده و لایه های نهان موجود در ساخت های گفتمان آن را بازنماید. یافته های پژوهش نشان می دهد که ترسیم خاورمیانه ای ناآرام با فعال سازی منفی کنش سردار سلیمانی، بازنمایی منفی و منزوی قرار دادن کشورهای همسایه همچون سوریه، عراق و لبنان در قبال کنش های ایران، نقش دهی و هویت دهی افراطی و انحرافی بر اساس نقش و کارکرد اجتماعی و سیاسی کنش گران ایران، حاکمیت فضایی نابرابر در درون نظام جمهوری اسلامی و ترسیم چهره ای متعارض و سلطه جو از شخصیت شهید سلیمانی از سوگیری های این رسانه سعودی است که هدفمند و در چارچوب روابط قدرت و دیدگاه فکری-اجتماعی حاکم بر این رسانه و نیز در جهت هدایت مخاطبان به سمت و سوی مورد نظر برنامه ریزی شده است.

    کلیدواژگان: تحلیل گفتمان انتقادی، ون لیوون، کنش گران اجتماعی، قاسم سلیمانی، روزنامه الشرق الاوسط
  • حسن محمدمیرزائی*، شهره پیرانی، مهدی نادری صفحات 11-43
    پدیده افول آمریکا از چالش برانگیزترین مسایل عرصه بین الملل است که در دهه اخیر بیش از پیش مورد توجه اندیشمندان و سیاست مداران مختلف قرار گرفته است. با توجه به اهمیت این مسیله در روند تحولات فعلی و آینده جهان ارایه تحلیلی درست از این پدیده مسیله مهمی می باشد. بنابراین در این مقاله سعی می شود با بهره-گیری از روش تحلیل محتوای کیفی و با بررسی دیدگاه های مقام معظم رهبری مفهوم و ابعاد افول آمریکا از منظر ایشان مورد بررسی قرار گیرد. بر اساس بررسی های صورت گرفته و کدگذاری انجام شده، افول آمریکا امری واقعی و قطعی است که ریشه در اصل استکبارستیزی، سنت الهی و نیز مشاهده واقعیت های موجود دارد. در نهایت برای این پدیده می توان دو بعد اصلی نرم افزاری و سخت افزاری قایل شد، در بعد نرم افزاری مسایلی همچون افول گفتمان لیبرالیسم، افول قدرت نرم و افول اخلاقی- معنوی قابل بیان است و در بعد سخت افزاری نیز مسایلی همچون افول سیاسی، افول اقتصادی، افول نظامی و در نهایت افول انتظام اجتماعی را می-توان مشاهده نمود.
    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی، افول آمریکا، امام خامنه ای، افول نرم افزاری، افول سخت افزاری
  • مجتبی بدخشان، مجید شمس الدین نژاد*، محمد داوند صفحات 77-107

     ضرورت: 

    دیپلماسی دفاعی به عنوان یکی از راه های مناسب برای پاسخگویی به تحولات عرصه بین الملل و شکل دهی به روندهای نظام مند در قالب قدرت نرم شناخته می شود که کشورها با بهره گیری از آن، امکان ارتقاء سطوح مختلف امنیت و قدرت ملی خود را امکان پذیر می سازند. جمهوری اسلامی ایران نیز به عنوان یکی از بازیگران عرصه بین الملل تلاش دارد تا با بهره گیری از این ابزار، اهداف سیاست خارجی خود را در عرصه بین المللی پیگیری کند.

    هدف

    همین امر ما را بر آن داشت تا به شناخت مبانی فکری و اندیشه ای رهبر انقلاب اسلامی، آیت الله خامنه ای (مدظله العالی) اقدام نماییم.

    پرسش:

     دیپلماسی دفاعی چگونه از منظر آیت الله خامنه ای قابل تجزیه و تحلیل (عناصر، بسته معنایی و جایگاه نظری) است؟

    فرضیه و روش

    دیپلماسی دفاعی در در اندیشه رهبری، مبتنی بر سه اصل ارتباط برادرانه با کشورهای اسلامی، مقابله با دشمنان و روابط مسالمت آمیز با کشورهای دوست است. این پژوهش یک تحلیل کیفی (کدمحور) از نوع تحلیل محتوا است.

    نتیجه گیری و دستاوردها:

     عناصر دیپلماسی دفاعی ایران از دیدگاه رهبری عبارتند از: «مقابله با نظام سلطه»، «همکاری های نظامی و دفاعی» «تقویت اتحادهای نظامی در جهان اسلام». جایگاه تیوریک این عناصر این معانی را برای مخاطب بازتولید می کند که مقابله با رفتار نظام سلطه در سیاست خارجی مشروع و مقبول است، همکاری های دفاعی و تقویت روابط دوستانه در دیپلماسی دفاعی باید هم‍ راستا باشند و اتحادهای منطقه ای و اتحادهای نظامی در جهان اسلام ضروری است.

    کلیدواژگان: دیپلماسی دفاعی، دیدگاه امنیتی امام خامنه ای، اعتمادسازی، منافع ملی، سیاست خارجی
  • عبدالمحمد کاشیان* صفحات 109-134

    تحریم های اقتصادی علاوه بر آثار مستقیمی که در ایجاد محدودیت ها و تنگناهای اقتصادی دارد، به طور غیر مستقیم با نفوذ در لایه های روانی جامعه منجر به ایجاد آثار انتظاری بر اقتصاد می شوند و تاثیر آن کمتر از آثار مستقیم نیست. از جمله آثار روانی و انتظاری تحریم ها تاثیرگذاری بر بازارهای اقتصادی است؛ به طوری که تحریک انتظارات بازیگران بازار بر اساس یک عامل خارجی به مانند تحریم می تواند منجر به افزایش تلاطم در بازارها شده و ریسک اقتصادی را افزایش می دهد. مقاله حاضر به بررسی آثار روانی تحریم های اقتصادی بر بازار ارز به عنوان یک بازار محوری در اقتصاد ایران تکیه دارد و موضوع شرطی شدن این بازار نسبت به تحریم را مورد بررسی قرار می دهد. به منظور بررسی اثر جنبه های روانی تحریم در سطوح دهکی مختلف، روش مورد استفاده در این پژوهش رگرسیون چندکی (کوانتایل) است که با استفاده از داده های فصلی اقتصاد ایران از سال 1390 تا 1400 به تحلیل موضوع می پردازد. نتایج نشان می دهد که اثر تحریم ها بر نوسانات قیمت ارز معنادار و مثبت است؛ به این معنا که با افزایش بار روانی تحریم ها، همواره نوسانات بازار ارز به طور معنی داری افزایش یافته است و این موضوع شرطی شدن اقتصاد نسبت به مسایل خارجی را تایید می کند. این موضوع باعث شده که مسایل مربوط به تحریم حتی اگر در واقع اثری نیز نداشته باشد، آثار خود را در بازار ارز بگذارد و اقتصاد ایران را با ریسک بالاتری مواجه شده است. یافتن راه هایی برای کوچک سازی جنبه های روانی تحریم، از پیشنهادات اصلی پژوهش حاضر است.

    کلیدواژگان: اقتصاد مقاومتی، تحریم، بازار ارز، آثار روانی، اقتصاد شرطی
  • حسن امینی*، حسن خلیلی صفحات 135-159
    پژوهش حاضر با هدف تحلیل و بررسی بیداری اسلامی بحرین و نسبت آن با امنیت ملی مورد بررسی قرار گرفت. از طریق مطالعه مبانی مرتبط با بحرین و تحلیل داده های کیفی موجود در اسناد و منابع و داده های موجود در اندیشکده‎ها و کتابخانه های داخلی و خارجی اقدام به تبیین موضوع شد. از طریق مصاحبه با 12 نفر متخصص حوزه بحرین و بر مبنای تکنیک SWOT، نقاط قوت، ضعف و فرصت، تهدید احصاء شد. در مرحله بعد از طریق توزیع پرسشنامه در بین 50 نفر از کارشناسان حوزه های روابط بین الملل، مطالعات منطقه ای و استراتژیک، متخصصین بحرین و متخصصین مذهبی فعال در حوزه بحرین اقدام به تحلیل سوات و تنظیم ماتریس ارزیابی داخلی و خارجی شد. در نهایت موضوعات اساسی راهبردی در هشت محور احصاء شد. این محورها عبارتند از: 1) راهبردهای روحیه حق طلبی و مقاومت، 2) راهبردهای اشتراکات و پیوندهای تاریخی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی، 3) فقدان نهادها و تشکل های سیاسی، اجتماعی و فرهنگی، 4) تعصبات قومی، قبیله ای و مذهبی 5) گروه ها و احزاب متعدد و پراکنده 6) عدم مشروعیت رژیم آل خلیفه 7) حاکمیت فضای امنیتی 8) استمرار نیرو و تجهیزات نظامی قدرت های فرامنطقه ای. بر مبنای نتایج پژوهش باید از راهبردهای روحیه حق طلبی، مقاومت و ایستادگی و استکبارستیزی نفی سلطه مردم استفاده کرد تا امنیت ملی ایران از طریق تبدیل بحرین به یک جبهه مقاومت منطقه ای محقق گردد. از سوی دیگر تبدیل بحرین به متحد راهبردی جمهوری اسلامی ایران نیز می تواند در تعمیق امنیت ایران مثمرثمر باشد.
    کلیدواژگان: بیداری اسلامی، بحرین، تحلیل راهبردی، موقعیت رقابتی، موضوعات اساسی راهبردی
  • کریم کاظمی* صفحات 161-180

    انتخاب دستگاه معرفتی مناسب برای شناخت پدیده های عالم, معمولا از دغدغه های روش شناسان و متخصصان روش تحقیق است. موضوع محوری مقاله حاضر, رقابت دیرینه بین دریافت شهودی به معنای فهم بی واسطه از یکسو, و ادراک عقلی نظام مند از سوی دیگر است. در عرصه تحلیل اطلاعات, امروزه این دعوا به صورت رقابت بین دو مکتب یا پارادایم تحلیلی(تحلیل اطلاعات شهودی و تحلیل اطلاعات ساختارمند) جلوه گر شده و ادبیات گسترده ای را در حوزه مطالعات اطلاعاتی به خود اختصاص داده است. دانش اطلاعاتی به تاسی از سایر حوزه های علوم, در تلاش برای حرفه ای و علمی شدن, دوره ای را با تسلط پردازش سیستماتیک سرکرده, سپس با اوج-گیری پژوهش های شناختی در باره ی درک شهودی, شاهد رواج گسترده اندیشه ورزی اطلاعاتی در این حوزه بوده و سرانجام, به سوی بهره گیری متناسب و هوشمند از دو پارادایم حرکت کرده است. 

    کلیدواژگان: تحلیل اطلاعات، شهود، تحلیل ساختاری 2
|
  • Hussein Mohseni *, Fatemeh Tanha, Rasoul Balavi Pages 1-33

    Critical analysis of discourse examines the relationship between language and thought and, reveals its intellectual and hidden aspects and the relationship between the text and the author by unveiling the sub-structures of language, and tries to focus on why and how in addition to the use of language and also consider its sociological components.This study seeks to analyze the content of “ASharq Al-Awsat” newspaper about the method of representing the assassination of Martyr Qasem Soleimani by a qualitative-analytical and exploratory method based on the socio-semantic principles of Wan Leeuwen’s discourse, (as a special analytical model that discusses about the textual appearance of representation in discursive structures), and with its help, reveals how the assassination of Martyr Soleimani and the presentation of political and social actors of the opposite parties (Iran-US and its allies) are represented, also it manifests the hidden links of ideology-domination as well as the complex textures and hidden layers in the discursive structures by analyzing their meanings.Drawing a turbulent Middle East by showing the action of General Soleimani in a negative light, negatively representing and isolating neighboring countries such as Syria, Iraq and Lebanon in relation to Iran's actions, giving a role of extremist and deviant to Iranian actors based on the role and social and political function, establishing unequal space within the Islamic Republic system and drawing conflicting and domineering figures for the character of Martyr Soleimani, are some of the biases of this Saudi media to guide the audience in the desired direction.

    Keywords: critical discourse analysis, Wan Leeuwen, Social Actors, Qasem Soleimani, Asharq Al-Awsat Newspaper
  • Hassan Mohammadmirzaei *, Shohreh Pirani, Mahdi Naderi Pages 11-43
    The phenomenon of America's decline is one of the most challenging issues in the international arena, which has received more and more attention from various thinkers and politicians in the last decade. Considering the importance of this issue in the process of current and future developments in the world, it is important to provide a correct analysis of this phenomenon. Therefore, in this article, by using the qualitative content analysis method and by examining the views of the Supreme Leader, the concept and dimensions of America's decline are examined from his point of view. Based on the studies and the coding done, the decline of America is a real and definite thing, which is rooted in the principle of anti-arrogance, divine tradition, and the observation of existing realities. Finally, two main software and hardware dimensions can be attributed to this phenomenon. In the software dimension, issues such as the decline of liberalism discourse, the decline of soft power, and moral-spiritual decline can be expressed, and in the hardware dimension, issues such as political decline can be expressed. , economic decline, military decline and finally social order decline can be observed.
    Keywords: Islamic Revolution, America's decline, Imam Khamenei, software decline, Hardware decline
  • Mojtaba Badakhshan, Majid Shamsodin Nezhad *, Mohammad Davand Pages 77-107

    Necessity:

     Defense diplomacy is recognized as one of the appropriate ways to respond to developments in the international arena and to shape systematic trends in the form of soft power, which countries can use to improve various levels. They make their national security and power possible. As one of the players in the international arena, the Islamic Republic of Iran is trying to pursue its foreign policy goals in the international arena by using this tool.

    Purpose

    This prompted us to learn the intellectual foundations of the leader of the Islamic Revolution, Ayatollah Khamenei. Question: How can defense diplomacy be analyzed from the perspective of Ayatollah Khamenei (elements, semantic package and theoretical position)?

    Hypothesis and method

    Defense diplomacy in leadership thought is based on three principles of fraternal relations with Islamic countries, confrontation with enemies and peaceful relations with friendly countries. This research is a qualitative analysis (code-oriented) of the type of content analysis.

    Conclusions and achievements: 

    The elements of Iran's defense diplomacy from the leadership's point of view are: "Combating the Dominion System", "Military and Defense Cooperation", "Strengthening Military Alliances in the Islamic World". The theoretical position of these elements reproduces for the audience the meanings that confronting the behavior of the domination system in foreign policy is legitimate and acceptable, defense cooperation and the strengthening of friendly relations in defense diplomacy must be aligned, and regional alliances and military alliances in the Islamic world. It is essential.

    Keywords: defense diplomacy, Imam Khamenei security perspective, building trust, national interests, Foreign Policy
  • Abdolmohammad Kashian * Pages 109-134

    In addition to the direct effects, Economic sanctions indirectly distort the economy by influencing the psychological layers of the society, and its impact is no less than the direct effects. Among the psychological and expected effects of sanctions is the impact on economic markets; So that stimulating the expectations of market players based on an external factor such as sanctions can lead to increased turbulence in the markets and increases economic risk. This article is based on examining the psychological effects of economic sanctions on the foreign exchange market as a central market in Iran's economy and examines the issue of the conditioning of this market in relation to the sanctions. In order to investigate the effect of the psychological aspects of sanctions at different decile levels, the method used in this research is quantile regression, which analyzes the issue using seasonal data of Iran's economy from 2011 to 2021. The obtained results show that the effect of sanctions on exchange rate fluctuations is significant and positive; this means that with the increase in the psychological burden of sanctions, the fluctuations of exchange rate have always increased significantly, and this confirms the Conditionalization of the economy towards foreign issues. This issue has caused the issues related to sanctions toleave their effects on the exchange market, even if they do not actually have any effect, and Iran's economy has faced a higher risk. Finding ways to minimize the psychological aspects of sanctions is one ofthe main suggestions of the current research.

    Keywords: Resistance Economy, sanction, exchange market, Mental effects, conditional economy
  • Hassan Amini *, Hassan Khalili Pages 135-159
    The Islamic awakening in the Islamic world is the awakening of nature of the suffering people, whose all material and spiritual values have been humiliated by the powerful and authoritarian rulers. The return of Muslims to their original identity seeks to free themselves from the domination of global arrogance and the revival of Islamic civilization. Careful study of conditions of Bahraini revolution and survey of the existing obstacles and problems to achieve effective strategies to get out of the situation can simplify, clarify and define complex layers. This research is applied study uses the SWOT technique to explain the strategies facing Bahrain. Analysis of internal and external environment was analyzed based on questionnaires. The validity of the questionnaire was confirmed by referring to experts and Cronbach's alpha coefficient was used to measure reliability. The statistical population is experts in the field of international relations, regional and strategic studies, Bahrain’s experts and religious people of which 50 person were selected as samples. The results of the analysis show that Bahrain is currently in a competitive position. For this purpose, 17 combined strategies of SO and ST, WO and WT were extracted. Finally, these strategies were categorized under 8 strategic basic issues. The results showed that the long-term goal is to turn Bahrain into a regional resistance front.
    Keywords: Islamic Awakening, Bahrain, Strategic Analysis, Competitive Position, Strategic Basic Issues
  • Karim Kazemi Kazemi * Pages 161-180